BEDK sorularına yanıt vermediği için Kültür Bakanı'nı şikâyet eden Şirin'i haklı buldu

Cumhuriyet 06.02.2006: BEDK sorularına yanıt vermediği için Kültür Bakanı’nı şikâyet eden Şirin’i haklı buldu
Koç, yasaya aykırı davrandı

*Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde yaptığı başvurulara olumsuz yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’u Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na şikâyet etti. Şirin’i haklı bulan kurul, Koç’a yasaya aykırı davrandığını bildirdi.

EMİNE KAPLAN
ANKARA – Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin , Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Fener Rum Patriği’nin faaliyetleri, Ayasofya Camisi’nin ibadete açılacağı iddialarıyla ilgili bilgi istedi. Bakan Atilla Koç, ”soyut ve genel” olduğu gerekçesiyle Şirin’in başvurularını işleme koymadı. Şirin, bunun üzerine Koç’u Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na şikâyet etti. Şirin’i haklı bulan kurul, Koç’a yasaya aykırı davrandığını bildirdi.
Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin’in başvurularına olumsuz yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yasaya aykırı hareket ettiğine karar verdi. Şirin, bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde şu soruları yöneltti:

İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul dışındaki kiliselerde Lozan Antlaşması’na göre sadece İstanbul’da bulunan Rum-Ortodoks vatandaşların dini hizmetlerini yapmakla görevli patrik hazretlerinin Anadolu’daki kiliselerde ayin yapmasının Lozan Antlaşması’na aykırı olmadığına dair bakanlığınıza hitaben yazılı bir görüşü var mıdır? Ortodoks Patriği’nin Katolik mekânlarda ayin yapması normal mıdır? Din ve kültür turizm adı altında örneğin Mekke Müftüsü, Ayasofya Camii’nde cuma namazı kılmak ve kıldırmak isterse bu izin verilecek midir?

24 Aralık 1934 tarihli 2/1589 sayılı kararname ile Ayasofya’nın müzeye çevrilmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığına göre, bu Bakanlar Kurulu kararının yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlükten kaldırılması ve Ayasofya’nın Fatih Vakfı şartlarına uygun olarak tekrar cami şeklinde hizmete açılması gerekmez mi?

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, ”soyut ve genel, siyasi nitelikte, yorum, polemik ve sansasyona açık sorular” olduğunu gerekçe göstererek bu soruların yer aldığı başvuruyu işleme koymadı. Şirin’i ”Bilgi Edinme Yasası’nı siyasi amaçla polemik ve sansasyona araç etmekle” de suçlayan Koç, Şirin’in daha önce de soru önergesiyle aynı soruları sorduğu ve önergenin yanıtlandığını bildirdi.
Şirin, bakanlığın bu kararı üzerine Koç’u Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na şikâyet etti.

Kurulun kararını değerlendiren Şirin, ”Atilla Koç, şimdi sorularıma kuzu kuzu yanıt verecek” dedi.