Cumhuriyet: Köşk'ten armağan itirafı

Cumhuriyet 29.03.2008 (HAKAN DİRİK)

Köşk’ten armağan itirafı

Suudi Arabistan Kralı’ndan armağan aldığını doğrulayan Gül, ‘şahsına ait’ olduğunu ileri sürdüğü hediyelerin miktarını ve değerini açıklamayı reddetti

İZMİR – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El-Suud ‘dan aldığı armağanların “şahsına ait” olduğunu ileri sürerek bu armağanların miktarını ve değerini açıklamayı reddetti.

Eski İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan ‘ın yazılı sorusunu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emin Kuz ‘un imzaladığı metinle yanıtlayan Gül, Suudi Kralı’nın “ayağına” giderek, onunla kaldığı otelde görüştüğü için de eleştirilmişti. Avukat Noyan Özkan, 14 Şubat tarihli dilekçeyle Suudi Kralı’nın Gül’e verdiği armağanları sormuştu. Özkan Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesindeki dilekçede, “Bu hediyelerin değeri nedir? Bu hediyeler hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır” sorularına yer verilmişti.

Gül, 29 Şubat tarihli Kuz imzalı yanıtta, söz konusu yasaların Cumhurbaşkanı’nı kapsamadığını ileri sürdü. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ‘in kendisine armağan edilen 1243 parça eşyayı kayıtlara geçirerek köşkte bıraktığı bilinmesine karşın, armağanlar konusunda yerleşmiş bir uygulama bulunmadığı savunulan yanıtta, şu görüşlere yer verildi:

“Cumhurbaşkanlarına verilen hediyelerin kaydedilmesiyle ilgili olarak yapılacak işlemleri belirleyen herhangi bir hukuki düzenleme bulunmamaktadır. …Bu hediyeler devleti temsilen cumhurbaşkanlarının şahsına verilmekte olup, bugüne kadar görev yapan cumhurbaşkanlarımızın, verilen bu tür hediyelerin kayda geçirilmesine ilişkin standart ve yerleşmiş bir uygulama bulunmamaktadır. Bazı kamu görevlilerine verildiğini ileri sürdüğünüz hediyeler konusunda Cumhurbaşkanlığı’nda herhangi bir bilgi yoktur.”

Özkan, bu yanıtla Cumhurbaşkanı Gül’ün armağanların alındığını itiraf ettiğini ancak niceliğini ve niteliğini açıklamaktan kaçındığını söyledi.