CNN Türk: Özel hayatın gizliliği koruma altına alınıyor

Kişisel Verileri Koruma Yasa Tasarısı Meclis’te Alt Komisyon’da görüşülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, kişisel bilgiler sadece açık ve meşru amaçlar için toplanıp kullanılabilecek.

17 Haziran, 2008 22:46:00 (TSİ)

Meclis Adalet Alt Komisyonu’nda görüşülen ‘Kişisel Verileri Koruma Tasarısı’nın amacı kişisel bilgilerin gizliliğini korumak. Tasarı yasalaşırsa, kişisel bilgiler sadece açık ve meşru amaçlar için toplanacak ve kullanılabilecek. Müşterilerin kişisel bilgilerini toplayan bankaların bu verileri ne kadar süreyle saklayabileceği, ne amaçla kullanacağı ve gizli tutma mecburiyeti bu kanunla hukuki bir temel kazanacak. Müşteriler de bu verilerin hangi amaçla toplandığını öğrenme, bazı durumlarda silinmesini isteme hakkına sahip olacak. Kişisel bilgilere yalnızca kanunen erişim yetkisi olanlar ulaşabilecek.

Kanunla hiçbir kurum, ırk, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep, sendika üyeliği, sağlık bilgileri ve mahkumiyet gibi kişisel bilgileri kullanma ve saklama hakkına sahip olmayacak. Bu bilgiler, sadece bir suçun soruşturulması aşamasında kullanılabilecek. Kişisel bilgilerin korunmasıyla ilgili düzenleme 1995 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkelerinin mevzuatında yer alıyor.

Yasa tasarısı, emniyet güçlerinin kamu ve özel kurumlardaki bilgilere erişim ve dosyalama yetkisini kısıtlayan düzenlemeler içeriyor. Jandarma, MİT ve Emniyet bu düzenlemeye itiraz ediyor. Alt Komisyon’a yazılı görüş bildiren jandarma genel komutanlığı, suçu önleme görevini yapabilmek için, kişisel verilerin işlenmesi yetkisi tanınmasını istedi. Jandarma Genel Komutanlığı, tasarının bazı hükümlerinde bu amaçla değişiklik istedi.