YeniÇağ:Suudi kralın hediyelerini bulabilene aşk olsun!

YeniÇağ:Suudi kralın hediyelerini bulabilene aşk olsun! 11.12.2008

İZMİR Barosu eski Başkanı Noyan Özkan, Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud’un devletin zirvesindeki isimlere verdiği hediyelerin peşini bırakmıyor. Daha önce Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Köşk’e başvuran Noyan, aldığı “Bizde bilgi yok” yanıtının ardından aynı soruyu Başbakanlık ve Bilgi Edinme Kurulu’na da yöneltti. Ancak sonuç yine değişmedi: Bilgi ve belge bulunmamaktadır.

Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud, Swissotel’de kalmış ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ı da otel odasında kabul etmişti.

Kralın hediyelerinde yeni tartışma
İzmir Barosu eski Başkanı Özkan, Suudi Kralı’nın verdiği hediyeleri Başbakanlığa sordu. Aldığı cevap: Elimizde bilgi yok

İzmir Barosu eski Başkanı Noyan Özkan, Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud’un verdiği hediyeleri Cumhurbaşkanlığı’nın ardından bu kez de Başbakanlığa sordu. İki taraftan aldığı cevaplar da, konu hakkında ellerinde bilgi olmadığı yönünde. Bu durumu köşe yazısında değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz, “Suudi  Kralı’nın, Türkiye ziyaretinde verdiği hediyeler konusu giderek bir yılan hikáyesine dönüşüyor” diye yazdı. Yılmaz yazısında özetle şöyle dedi: “Kral’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşine verdiği hediyelerin akıbetleri ile ilgili açıklama bunu gösteriyor. Eski İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan, bilgi edinme yasasından yararlanarak Başbakanlığa hediyelerle ilgili bir soru sormuş. Başbakanlık’tan Özkan’ın sorusuna verilen cevap şöyle: ’Bilgi edinme talebinizle ilgili olarak, herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.’ Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’nun yanıtı da şu: ’Bir kamu kuruluşu bilgi yok diyorsa, bilgi yoktur.’Başbakanlık’tan gelen cevaba dikkatinizi çekerim: Hediyelerle ilgili bilgi ve belge bulunmadığı belirtiliyor.

Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Kasım 2007’de Türkiye’ye gelmişti. Bu ziyaret sırasında skandal görüntüler yaşanmış, protokoller altüst edilmişti. Gül, Kral’ı Esenboğa Havaalanı “nda uçağının kapısında karşılamıştı. Skandal bununla da kalmamış, Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah” ı kaldığı otelde ziyaret ederek, Çankaya Köşkü protokolünde şimdiye kadar görülmemiş bir uygulama gerçekleştirmişti. Gül’ün otel ziyaretinde, Başbakan Erdoğan da hazır bulunmuştu. Cumhurbaşkanı’nın verdiği yemekte de Kral, “Kral Abdülaziz Madalyası” nı Gül’e, Cumhurbaşkanı da ’Devlet Şeref Madalyası’nı Krala takdim etmişti. Kral Abdullah, Gül’ün yanı sıra Başbakan Erdoğan’a da ’Abdülaziz Nişanı’sunmuştu. Kral’ın yanında getirdiği yüzlerce bavulda hediyeler olduğu ve Başbakan Erdoğan ve Gül’e verdiği iddia edilmişti.

Gül’den de aynı cevap
Bilindiği gibi, Avukat Noyan Özkan, 14 Şubat  tarihli dilekçeyle aynı soruyu Cumhurbaşkanlığı’na sormuştu. Verilen cevapta ise, “Cumhurbaşkanlarına verilen hediyelerin kaydedilmesiyle ilgili olarak yapılacak işlemleri belirleyen herhangi bir hukuki düzenleme bulunmamaktadır. Bazı kamu görevlilerine verildiğini ileri sürdüğünüz hediyeler konusunda Cumhurbaşkanlığı’nda herhangi bir bilgi yoktur” denilmişti.