Ovacık Altın Madeni'nin bugüne dek devlete kaç lira hakediş ödediği bilinmiyor

Cumhuriyet 08.10.2006: Ovacık Altın Madeni’nin bugüne dek devlete kaç lira hakediş ödediği bilinmiyor
‘Kâr-zarar’ bilmecesi
**Altın madenini işleten Normandy’nin 2004’te vergi beyanında ‘zarar’ gösterdiği belirlenirken Koza firmasının da devlete ne kadar hakediş ödediği merak konusu.
OZAN YAYMAN
İZMİR – Bergama Ovacık Altın Madeni’nin 2004’te zarar beyan ettiği ortaya çıktı. Bunun yanı sıra madeni işleten Koza Firması’nın tüm ısrarlara karşın kaç para hakediş ödediğinin açıklanmadığı bildirildi. Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yöneltilen sorular, gerekçe gösterilmeksizin reddediliyor. Gelişmeler karşısında firma da sessizliğini koruyor.
Madenin yasalara aykırı biçimde işletilemeyeceğini savunan avukatlar Noyan Özkan, Arif Ali Cangı ve Ömer Erlat imzasıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Bilgi Edinme Yasası kapsamında yöneltilen ”Koza Firması madenin ruhsatını satın almasından bu yana ne kadar devlet hakkı ödemiştir” sorusu yanıtsız bırakılıyor. Avukatlar bakanlığa verdikleri dilekçenin yanıtsız bırakılmasının ardından şu görüşleri dile getirdi: ”İtirazımız üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu da, istemin devlet hakkının bağlandığı ocak satış fiyatına ilişkin olması ve kamu alacağı niteliğinde sayılması nedeniyle açıklanmasında kamu yararı yoktur görüşünü bildirmiştir.”
7 .5 AYLIK SÜRE DE EKLENDİ
Madeni Koza Firması’ndan önce işleten çokuluslu şirket Normandy’nin, 2004 yılı için vergi beyanında ”zarar” gösterdiği belirlendi. Mahkeme kararıyla 18 Ağustos 2004 tarihinde kapatılan ve bir süre mühürlü duran madeni, 18 Ağustos 2004 tarihine kadar işletmede tutan Normandy’nin bu 7.5 aylık süreyi de, madenin kapalı kaldığı bölüme dahil etmesi dikkat çekici bulundu. Şirketin Ankara Kavaklıdere Vergi Dairesi’ne yaptığı bildirimde 2004 yılı hanesine, ”zarar beyan etmiştir” yazıldı.