Hürriyet, Sonucu belli bir araştırma!

Hürriyet, Sonucu belli bir araştırma!

Mehmet Y. YILMAZ, 10 Şubat 2009.


İNGİLİZ Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Yaman Akdeniz, Birleşik Krallık ve Türkiye’deki “Bilgi Edinme Hakkı Yasası”nı test eden bir araştırma yapmış.

Dr. Akdeniz’in araştırmasında sorduğu soru şu: Kraliçe Elizabeth’in, Türkiye ziyareti sırasında verilen hediyelerin listesi!

Bununla ilgili haberi dün Radikal’de okudum.

Ortaya çıkan sonuç, Türkiye’nin açık bir toplum olma yolunda daha bin fırın ekmek yemesi gerektiğini gösteriyor.

Bilgi Edinme Hakkı Yasası gereğince 15 gün içinde cevap vermesi gereken Türk makamları (yani Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği) yanıt vermeye tenezzül etmemişler!

Buna karşılık İngiliz makamları, Kraliçe’nin verdiği hediyelerin bir listesini süresi içinde araştırmacıya göndermiş.

Dr. Akdeniz, “Bu çalışmanın amacı, Kraliçe’nin ne hediyeler aldığı ya da verdiği değildi. Burada amaç, demokrasi ve şeffaflık açısından Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bir karşılaştırma yapmaktı” diyor.

Laf aramızda, Dr. Akdeniz bu araştırmayı hiç yapmadan da aynı sonuca ulaşabilirdi.

Suudi Kralı’nın hediyeleriyle ilgili olarak TBMM’de verilmiş soru önergeleri, Anayasa ve İç Tüzük’ün emredici hükümlerine rağmen yanıtlanmış değil.

Vatandaşların bu hediyelerle ilgili olarak sorduğu sorulara verilen yanıtlar da hiçbir şeyi yanıtlamıyor. Bu köşede aylardır bunu soruyorum, tık yok!

Türkiye bir aşiret devleti gibi yönetiliyor ve ne yazık ki yönetenler, hediye alma konusunda tıpkı bir aşiret yöneticisi gibi davranmakta sakınca görmüyorlar!