Gazetecilere "Bilgi Edinme" Semineri

02 Eylül 2007: http://www.haberler.com/gazetecilere-bilgi-edinme-semineri-haberi/

ANKARA (ANKA) – Düşünce Özgürlüğü Derneği ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, gazeteciler için Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde bilgiye ulaşma yollarıyla ilgili bir seminer düzenledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikasının desteğiyle düzenlenen “Biz de bilelim” adlı bir günlük seminer, Hak-İş Sendikası Konferans Salonu’nda yapıldı. Leeds Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Şanar Yurdatapan ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay Bilgi Edinme Kanunu hakkında birer konuşma yaptı.

Bilgi Edinme Hakki Egitimi

Şanar Yurdatapan, Bilgi Edinme Kanunu’nun çok önemli bir kanun olduğunun altını çizerek, “Bilgi Edinme Kanunu gökten zembille inen önemli yasalardan biri. Devletin zannettiğinin aksine, soru sorma giderek artıyor. Bu sevindirici bir durum” diye konuştu. Yurdatapan, vatandaşların bilgi edinme haklarını sonuna kadar kullanmalarını istedi.

Bilgi edinme hakkına ilişkin dünyadaki gelişmelerden örnekler sunan Doç. Dr. Yaman Akdeniz de, söz konusu kanunun çıkmasıyla vatandaşların “kamu kurum ve kuruluşlarıyla” muhattap edildiğine işaret etti. Akdeniz, “Bu kurumlar bilgi vermese bile en azından vatandaşlara cevap vermek zorundalar” diye konuştu.

Bilgi edinme hakkının uluslararası hukuk tarafından güvence altına alındığının altını çizen Akdeniz, bir süredir devam eden sivil anayasa tartışmalarına da atıfta bulunarak, “Bilgi Edinme Kanunu yeni hazırlanacak Anayasa’da da olması gerekir” diye konuştu.

Dünya çapında 50’nin üzerinde ülkede bilgi edinme hakkının bulunduğunu belirten Akdeniz, son 10 yılda 25 ülkede Bilgi Edinme Kanunu çıktığını hatırlattı. Türkiye’de 24 Nisan 2004 yılında yürürlüğe giren Bilgi Edinme Kanunu’nun Avrupa Birliği’nin değil Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (İmf) baskılarıyla ortaya çıktığını ifade etti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da yaptığı konuşmada, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi almanın çok sıkıntılı bir süreç olduğunun altını çizdi. Türkiye bürokrasisinde “devlet herşeyi bilir” anlayışının hakim olduğunu anlatan Abakay, bu anlamda Bilgi Edinme Kanunu’nun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Seminerde daha sonra bilgi ednime yasasıyla ilgili uygulamaya yönelik bilgi verildi.(ANKA) (Ankara Haber Ajansı) 02.09.2007 16:29 [980201]