Bergama yine AİHM'de

Cumhuriyet 28.09.2007: AVUKATLAR: KOZA ÖDEDİĞİ VERGİYİ AÇIKLASIN
Bergama yine AİHM’de
İZMİR (Cumhuriyet Ege Bürosu) – İzmirli bir grup avukat, Bergama Ovacık’ta Koza tarafından işletilen altın madeninin ne kadar vergi ödediğine ilişkin sağlıklı bilgi verilmemesi ve bu konuda iç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Avukatlar Noyan Özkan, Ömer Turgut Erlat, Arif Ali Cangı, İbrahim Arzuk, Uğur Kalelioğlu ve Serkan Cengiz tarafından AİHM’ye sunulan dilekçede, madenle ilgili süreç anımsatıldı. 11.02.2005 tarihinde 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası kapsamında vergi konusunu sormak için Maliye Bakanlığı’na başvurduklarını anımsatan avukatlar, bakanlığın ise Vergi Yasası’nı gerekçe göstererek olumsuz yanıt verdiğini vurguladılar. Bunun üzerine Bilgi Edinme Kurulu’na başvuran avukatlara, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilecekleri, ret kararının iptali istemiyle idari yargıda dava açabilecekleri bildirildi.
Açılan davalarda Maliye Bakanlığı suçlu bulundu. Ancak aradan geçen aylara karşın, vergi konusunda açıklama yapmaktan kaçınıldı. Bunun üzerine AİHM’nin yolunu tutan avukatlar, başvuru dilekçesinde, “Konuyla ilgili iç hukuk yolunu tüketmeleri ve yasadan kaynaklanan hakların kullanılmasının bir kez daha engellenmesi/geciktirilmesi nedeniyle bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6., 10. ve 13. maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle, AİHM’ye başvurmak durumunda kaldık. ” dediler.